Nieuws / Privacy leerlingen groeit scholen boven het hoofd


Privacy leerlingen groeit scholen boven het hoofd


Scholen beveiligen gevoelige digitale informatie over leerlingen onvoldoende, zegt de Onderwijsraad. 

Scholen zijn zich te weinig bewust van de risico’s op het gebied van internetbeveiliging, terwijl steeds meer gegevens over leerlingen digitaal worden opgeslagen.

Cybersecurity is bij veel schoolbesturen een ondergeschoven kindje tussen de andere thema’s waarmee zij zich bezig moeten houden, zoals kwaliteit van het onderwijs of het personeelsbeleid. Ondertussen worden volop gegevens over leerlingen digitaal opgeslagen. Denk alleen al aan de zogenoemde leerlingvolgsystemen waarin bijvoorbeeld schoolresultaten, afwezigheid en andere bijzonderheden van een leerling worden verzameld. Dat kan ook om zeer gevoelige informatie gaan, zoals over gezondheid of geloofsovertuiging.

In het eerste kwartaal van dit jaar meldde zich zeventig keer een onderwijsinstelling bij de Autoriteit Persoonsgegevens over data die mogelijk in verkeerde handen zijn gevallen. Dat kan gaan over zowel een verkeerd gestuurde e-mail met privégegevens, of aan het verlies van grote hoeveelheden data. Volgens de Onderwijsraad neemt het risico op dergelijke incidenten toe.

Wettelijk zijn scholen verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de privégegevens van leerlingen goed beveiligd zijn. Toch kan het in de praktijk bijzonder lastig zijn om daar het overzicht over te bewaren, zegt Moens. Dat komt met name doordat scholen te maken hebben met veel verschillende partijen. Scholen gebruiken software van verschillende leveranciers, slaan data op in de gehuurde cloud, en gebruiken digitaal lesmateriaal van verschillende uitgevers. De bedrijven hebben momenteel allemaal hun eigen voorwaarden en niveau van beveiliging.

Bron: Trouw

https://www.trouw.nl/home/privacy-leerlingen-groeit-scholen-boven-het-hoofd~ac25475c/