Nieuws / Privacy Shield niet sterk genoeg


Privacy Shield niet sterk genoeg


De Europese Data Protection Supervisor Giovanni Buttarelli heeft zijn zorgen uitgesproken over het concept EU-US Privacy Shield. Dit Shield moet de ongeldig verklaarde Safe Harbor afspraken voor uitwisseling van data vanuit de EU naar de US vervangen.

Buttarelli geeft aan dat het Privacy Shield niet robuust genoeg is om een toekomstige juridische toets gelijk aan die van Safe Harbor te doorstaan.

De Europese Commissie moet binnenkort een besluit nemen of het Privacy Shield 'adequaat' genoeg is om de privacy van de Europese burgers te beschermen. Eerder heeft het Europese Parlement al aangegeven via een resolutie dat zij het verstandig vindt dat de Europese Commissie en de US opnieuw onderhandelingen gaan voeren over de bescherming van de privacy van Europese burgers.

Het grootste struikelblok is dat de Amerikaanse autoriteiten (onbeperkt) toegang hebben tot de gegevens van de Europese burgers. Dit is in strijd met de beginselen van 'noodzaak' en 'proportionaliteit', zoals vastgelegd in het Verdrag van Lissabon.